Вести

ПОДРШКА БОРБИ ПРОТИВ НАЈТЕЖИХ ОБЛИКА НАСИЉА НАД ДЕЦОМ

Како би још једном скренули пажњу на проблем насиља над децом, посебно на сексуално насиље као један од најтежих облика насиља, али и да би подсетили на мере које држава спроводи у борби против њега, Савет за популацију, бригу о деци и социјална питања Градског одбора СНС Ниш и Савет за породицу Општинског одбора СНС Медијана, организовали су трибину „Борба против најтежих облика насиља над децом“. Говорнице на трибини одржаној у Српској напредној странци биле су чланица Главног одбора СНС Драгана Сотировски и одборница СНС у Скупштини Града Ниша Душица Давидовић, које су и саме укључене у механизме који се спроводе у сузбијању насиља над најмлађим члановима друштва.

„Свако пето дете у европским државама трпи или је трпело неки облик насиља, а починиоци су,у великом броју случајева,чланови породице детета или се насиље дешава уз пристанак или знање чланова породице“, саопштила је Душица Давидовић званичан податак до кога су 2010. године дошли стручни комитети Савета Европе.

„Од тада је учињено много на повећању видљивости деце жртава насиља, а Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је Пакт „Једно од петоро“, документ о спречавању најтежих облика насиља над децом, коме је Ниш, као први град у Србији, приступио 14. октобра 2014. године“, рекла је Давидовић, која је учествовала приликом израде тог документа у телима Савета Европе.

Говорећи о насиљу којем су деца изложена на Интернету, одборница СНС позвала је родитеље да обрате пажњу на децу када проводе сате за рачунаром или мобилним телефоном.

Драгана Сотировски, која је чланица Националне коалиције за окончање малолетничких бракова, пренела је јасну намеру Владе Републике Србије и њеног Координационог тела за родну равноправност да стану на пут појави да се деци између 11 и 16 година живота намеће заснивање брака или ванбрачне заједнице.

„Сиромаштво, социјална искљученост и родна неравноправност главни су разлози закључивања дечијих бракова, који су у ромској популацији многоструко заступљенији него што је то случај на нивоу опште популације у Републици Србији“, навела је чланица Главног одбора СНС податке из истраживања које је спровео УНИЦЕФ.

„Уговорени бракови нису ствар традиције и културе, већ злоупотреба деце“, закључила је Сотировски.

Трибину је отворио повереник Градског одбора СНС Ниш Звездан Миловановић, а учеснике су поздравили народна посланица СНС Јелена Жарић Ковачевић и Петар Симовић, повереници савета који су трибину организовали.