Вести

ТРИБИНА „СОЦИЈАЛНО-МЕДИЦИНСКИ АСПЕКТИ ИНВАЛИДНОСТИ“

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Градском одбору Српске напредне странке Ниш одржана је трибина „Социјално-медицински аспекти инвалидности“.

„Проблема са којима се особе са инвалидитетом суочавају има пуно, али је претходних година много урађено на њиховом решавању“, рекла је председница организације за заштиту права и подршку особама са инвалидитетом „Из круга“ и председница Нишког удружења студената са хендикепом Јасмина Бараћ Перовић.

„Никада нисам припадала ниједној политичкој странци, али се не либим да подржим праву политику, исто као што се не либим да критикујем када нешто није добро“, изјавила је Бараћ Перовић, која је навела и да је пре трибине присуствовала конференцији у Народној скупштини Републике Србије „Приступачна будућност“, на којој је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изнео податак да је само у овој години, у 34 локалне самоуправе, постављено 67 рампи, а да је у Србији запослено око 5.200 особа са инвалидитетом, од којих неколико у његовом Министарству.

Јасмина Бараћ Перовић саопштила је и да је председник Александар Вучић први председник Републике који је примио све представнике особа са инвалидитетом из Србије, пре три године, када је и поручио да је његова политика – Србија једнака за све.

Она је изнела и да у Нишу многе јавне зграде нису доступне особама која користе колица, зато што немају рампу као Градска кућа и Пошта, или зграда Градске управе и Скупштине града у којој нема лифта, али да је Спортски центар Чаир можда и најприступачнији спортски центар у Србији, а да је то постао управо залагањем удружења особа са инвалидитетом која су конкурисала за пројекте код друштвено одговорних компанија.

„Између 560.000 и 730.000 грађана Србије живи са неком врстом инвалидитета и тим људима треба пружити подршку“, изнео је проф. др Мишко Живић, повереник Савета за науку и технологију, и додао да је према званичним подацима само 13 процената особа са инвалидитетом у радном односу, док се многи од њих суочавају са социјалним проблемима, проблемима за набавку адекватних помагала, па и сиромаштвом.

Проф. Живић је и, заједно са др Бобаном Милојковић Влачић, чланицом Савета за науку и технологију и специјалистом опште хирургије, предочио присутнима медицинске акпекте појма инвалидности.

Милојковић Влачић је навела да се савремена медицина бори да особама са инвалидитетом, који је често последица неке болести, пружи што већи квалитет живота, како би и сами могли равноправо да учествују у свим активностима у друштву.

У дискусији на ову тему учешће су узели и чланови организације „Из круга“ и Нишког удружења студената са хендикепом, који су пренели поруку да у појму „особа са инвалидитетом“ акценат увек треба да буде на речи – особа, јер се ради о равноправним члановима друштва, вредним поштовања.

Повереник Звездан Миловановић оценио је да је учешће великог броја посетилаца трибине у дискусији која је уследила након уводних излагања доказ да теме о којима се разговара у Градском одбору СНС Ниш интересују грађане.

У организацији трибине у Српској напредној странци, поред Савета за науку и технологију, Савета за популацију, бригу о деци и социјална питања и Уније младих Градског одбора СНС Ниш и Савета за породицу Општинског одбора СНС Медијана, учествовала су и удружења која у Нишу окупљају особе са инвалидитетом.