Вести

Град Ниш међу светским метрополама

"WWF" - Светски фонд за природу, организује акцију "Сат за нашу планету" која ће се одржати десети пут у свету, а осми пут у Србији, седми пут у Нишу, у амфитеатру на нишавском кеју уз пригодни програм.Плесни и хорски наступи, нишки бендови и други наступали су на овој манифестацији, док је само гашење светала предвиђено било 20:30 – 21:30 часова.Активност ове акције je регулисана и  реализована од стране Града Ниша, ОЦД Простор – ЦЕМ, бројних организација цивилног друштва, Градских општина, јавних и приватних предузећа, као и бројних школа.

Планета Земља је трећа планета у Сунчевом систему по удаљености од Сунца и пета по величини. Дом је милионима различитих врста живих организама, а колико нам је до сада познато – она је једина планета на којој постоји живот. Иако цео живот живимо на овој дивној плавој лопти, да ли смо се икада запитали колико је и чувамо? Морамо заштитити и чувати нашу планету, сачувати природу за нашу децу, унуке и децу која ће се тек родити. Морамо пазити на нашу планету и за оне који не могу говорити за себе.

 "Радује ме да се овим поводом укључују појединци, организације, институције и компаније са циљем да пошаљу снажну поруку да је могуће нешто предузети по питању ублажавања последица климатских промена и да је могуће променити своје свакодневне навике за добробит планете и свих нас који на њој живимо и оних који ће тек живети", рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић 

"WWF" пропагира широм света, да природна станишта нестају брже него икад, а главни разлог за то је људски фактор – нерационално коришћење природних ресурса брже него што се они могу обновити, као и загађивање и мењање природних станишта и мењање климе читаве планете. 

Због тога милиони људи, како у богатим тако и у сиромашним земљама, већ осећају последице –  несигурност по питању безбедности хране и воде, чешћу појаву природних катастрофа и болести, па је зато добро да имамо овакве скупове који ће нас подсетити и подићи свест да другу планету за живот немамо И да је несебично морамо чувати зарад нас самих И оних које највише волимо.