Вести

Град сачувао и обезбедио радна места за стоматологе

Све стоматолошке ординације у установама Медицине рада су отворене. Отворили су их бивши неуговорени радници, стоматолози који су децембра, одлуком Владе Србије остали без посла. Захваљујући граду, који им је омогућио да приватну праксу отворе у већ постојећим ординацијама, седам стоматолога, и исто толико стоматолошких сестри, започело је приватну праксу.
Ординације у Миновој амбуланти, више неће да стоје празне, а опрема да хвата прашину. У њима ће радити стоматолози, који су до децембра били радници Медицине рада. Они неуговорени, које није препознавао Фонд, па је исплата зарада била проблем. Одлуком Владе Србије остали су без посла, али им се отворила друга могућност. Постали су приватници.
У установама Медицине рада сада ради седам стоматолога и седам стоматолошких сестара. Амбуланте су издаване на десет година на лицитацијама. Шест на првој, где су могли да учествују само бивши радници Медицине рада, седма на отвореној за све заинтересоване.

"Изнајмљивање ординација стоматолозима је омогућио град Ниш. Још новембра прошле године понудили смо овај модел и испоставило се да је добар", рекао је градоначелник Ниша Зоран Перишић. 

Почетком године око 450 стоматолога у Србији морало је да оде из зубарских ординација, подаци су Министарству здравља. Они су проглашени технолошким вишком. Реч је о стоматолозима који од 2006, када је стоматолошка здравствена заштита за већину одраслог становништва изузета из пакета обавезног здравственог осигурања, осим за хитне случајеве, имали статус “неуговорених” и “обавезу” да сами, на тржишту, зарађују своје плате.