Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА НИША: ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗМЕНУ ПОРОДИЧНОГ ЗАКОНА

Брисати из Породичног закона одредбу да је могућ брак малолетног лица уз сагласност надлежног суда, иницијатива је Националне коалиције за окончање дечјих бракова коме је присуствовала градоначелница Ниша и члан Главног одбора СНС Драгана Сотировски која је члан Коалиције.

Коалиција делује у оквиру Координационог тела за родну равноправност којим председава потпредседница Владе Републике Србије и чланица Председништва СНС проф. др Зорана Михајловић која је такође учествовала у раду Коалиције.

Дечји бракови су озбиљно кршење људских права. Покренута је иницијатива за промену одредаба  Кривичног законика и Закона о спречавању насиља у породици. Под мотом „Детињство, не брак“ уследиће медијска кампања за спречавање бракова малолетних лица.

Акција се реализује у партнерству са Уницефом. Састанку су присуствовали представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Уницефа и експерати из појединих области везаних за ову тему.