Вести

ГРО СНС НИШ ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Савет за здравство ГрО СНС у Нишу организовао је данас, поводом Светског дана срца, акцију у центру града. Председник Савета и бивши председник Удружења кардиoлога Србије, члан Председништва СНС проф. др Зоран Перишић разговарао је са грађанима Ниша о превентиви и значају подизања свести о факторима ризика.  

- На светски дан срца подсећамо грађане на сурову реалност која каже да је процент умирања од кардиоваскуларних болести у Србији 53 одсто. Од наше земље гора ситуација је само у Русији и Украјини. Статистика каже да ће сваког дана инфаркт добити 45 људи, 15 га неће преживети, а од тих 15-оро пет до седам умреће у кућним условима. Један од концепата борбе и бриге за становништво СНС је проширење пажње према грађанима на свим нивоима, од примарне, секундарне, до терцијалног нивоа здравствене заштите, изјавио је Перишић.

Он је подсетио да је здравствена едукација доста била запостављена у претходном периоду.

- У концепту борбе против кардиоваскуларних болести до 2020. године управо здравствена едукација становништва има велику улогу и ми ћемо у СНС-у пуно радити на томе. Међутим, осим здравствене едукације морате грађанима да обезбедите и врхунске услове, а Влада Србије, завршавајући  нови Клинички центар у Нишу, показује како ће ниво терцијалне заштите у овом делу Србије бити на светском нивоу, истакао је Перишић.

У току је акција коју је покренула Светска здравствена организација “25 за 25” којом је планирано да се до 2025. године смањи број оболелих од кардиоваскуларних болести за 25 одсто, смањењем свих фактор ризика.