Вести

Перишић: Није тешко ако се ради по закону

Градоначелник Ниша Зоран Перишић, у разговору за „Блиц“, каже да је страначко запошљавање у Нишу сведено на минимум, али да још није искорењено. - „Не желим никога да обмањујем, странке су наша реалност, и ако бисмо сада рекли да ћемо запошљавати само људе ван странке - то није могуће“.

Да ли сте задовољни урађеним за годину дана?

И јесам и нисам. Наследио сам буџет у веома тешком стању, наследили смо успорен административни систем, и ако сам нешто урадио добро, пре свега бих се позвао на стабилизацију градског буџета и анимирању градске управе да свој посао ради брже и организованије. Укључили смо и ЕУ, руске инвеститоре, довели смо први пут инвеститоре из Хонгконга у Србију, отворили смо Канцеларију за дијаспору.

Шта замерате коалиционим партнерима, а шта опозицији?

Није тешко радити по закону. Ако се тога придржавате, не треба да бринете. Опстали смо 13 месеци, што значи да сарадња постоји, да је другачије, не бисмо опстали оволико. Сигурно да може да буде боље, а то значи да се више бавимо животом и економијом, а мање политиком. Да ли смо били довољно ефи касни, то се стално питам и то је оно што замерам и коалиционим партнерима. Што се опозиције тиче, свака критика је добродошла, они су имали конструктивне предлоге, тако да није коректно да нешто ја као градоначелник замерам.

На шта сте поносни, а шта вам се не свиђа?

Поносан сам што је Ниш добио новог начелника Полицијске управе, што је безбедност подигнута на виши ниво. Што се привреде тиче, очекујемо до краја 2014. да „Бенетон“ испуни обавезе и упосли 2.000 радника.

Шта се десило са логистичким центром?

Ја сам трећи градначелник који је упознат са изградњом логистичког центра. Пре неколико месеци сазнао сам да ми уопште немамо услове за преговоре, то што је шест година уназад рађено, рађено је без основе. У међувремену завршена је студија логистичког центра који је фи нансирала ЕУ, али онда се умешала Управа за контролу лета која каже да треба да се изгради торањ ако желимо да ширимо аеродром, те у кругу од 400 метара не смете да имате високе објекте, не смете да имате индустрију која привлачи птице.

Шта замерате најближим сарадницима?

Увек тражим највише и ту долази до сукоба, јер мора да постоји иницијатива. Ако до мене дође проблем рецимо да негде нема воде, то није требало да дође мене, то се мора решавати на нижем нивоу.

Каква ће бити реконструисана власт у Нишу?

Реконструкција може да значи само прегруписавање унутар странака, сада ћемо имати завршетак конкурса за директоре тако да ће се тај састав променити, то ће бити нека врста реконструкције кроз јавни сектор и никакву другу врсту не планирамо.

Да ли сте задовољни односом државе према „Нишвилу“?

Успели смо да обезбедимо додатна три милиона за „Нишвил“, тако да је држава помогла фестивал. Општи устисак је да је „Нишвил“ добро организован и ја сам задовољан.

Како је лекару у фотељи градоначелника?

Волим изазове у животу, ово је за мене највећи изазов и трудим се да време које проведем овде буде квалитетно и да урадим нешто. Имам жељу да више времена проведем са децом, али то није тако лако. Од самог почетка разграничио сам породицу и посао, на све скупове идем углавном сам и то никада не мешам. Ван овога ја себе доживљавам као обичног човека, који ништа није променио у карактеру, возим бицикл, читам, информишем се... С друге стране, лекарску каријеру нисам запоставио.