Вести

Сотировски: О визији Ниша као центра дигиталне привреде

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски говорила је о визији Ниша као регионалног центра дигиталне привреде на представљању јавног позива за први круг доделе бесповратних средстава у оквиру „StarTech“ програма који се реализује у сарадњи са Владом Србије, уз подршку компаније „Филип Морис“ и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

„Ниш је орјентисан да своју привреду реструктуира на бази иновативних технологија и циркуларне економије засноване на науци и креативности, на повезивању научних установа и привреде“, истакла је градоначелница Ниша поздрављајући носиоце пројекта и представнике микро, малих и средњих предузећа на скупу у Научно-технолошком парку“.

Према њеним речима, дигитализација привреде убрзава наш развој, олакшава пословне  активности, штеди време, заправо, продуктивнија је и конкурентнија на тржишту на глобалном новоу, Логично је, потпуно је природно да Ниш буде центар који ће подстаћи развој окружења односно овог региона, рекла је Драгана Сотировски и напоменула да су  примери сарадње са окружењем многобројни  у готово свим областима.

Она је подсетила да је Град Ниш са компанијом Хуавеј, у присуству председника Србије Александра Вучића, потписао у Пекингу, 2018. године Уговор о реализацији пилот пројекта паметног града у Србији,  а затим и навела које погодности садржи тај пројекат. Она је захвалила Влади Србије, представницима „Филип Мориса“ и НАЛЕД-а на ономе што чине за економско оснаживање Ниша и Србије.

Објављен је јавни позив за доделу првих милион долара бесповратне помоћи малим бизнисима који желе да своје пословање дигитализују и улажу у развој иновативних производа и услуга. Укупна вредност трогодишњег пројекта вредан је пет милиона долара.