Вести

16 дана активизма борба против насиља над женама Форума жена Ниш

Више од 40% жена на територији Србије доживело је неки облик насиља – физичког, психичког, сексуалног или економског, речено је на трибини коју су организовао Форум жена Српске напредне странке у Нишу. Она је одржана поводом Међународног дана борбе против насиља над женама који означава почетак обележавања такозваних 16 дана активизма борбе против ове пошасти.

Са циљем сузбијања насиља над женама, Форум жена Српске напредне странке Ниша организовале су трибину и дискусију на којој се говорило о начинима искорењивања овог проблема који не јењава.

На трибини је представљена и Сигурна кућа у Нишу где жене, жртве насиља са југоистока Србије у последње три године проналазе своје уточиште.

16 дана активизма борба против насиља над женама завршава се, симболично, 10. децембра, на Међународни дан људских права Позивамо жене које трпе било какав облик злостављања да не ћутре већ да јасно кажу и пријаве злостављача, каже Светлана Милијић председница Форума и најављује још акција Форума. Град Ниш, припрема стратегију која ће да се бави овим проблемом. Град Ниш је потписао приступање Европској повељи о родној равноправности и Меморандум о сарадњи за имплементацију Конвенције УН 1325 која се односи на зене,мир и сигурност на то смо поносни, истиче Јелена Жарић Ковачевић из Радне групе Скупштине Града за родну равноправност и председница Савета за популацију бригу о одеци и социјална питања Градског одбора Српске напредне странке Ниш.