Вести

Aкције поводом Светског дана борбе против ХИВ-а

Први децембар, Светски дан борбе против ХИВ-а, обележен је низом активности у организацији Уније младих и Савета за здравство ГО СНС Ниш. Превенција је и даље једно од најјачих оружја у борби против ширења ове опаке болести, па су тако у Обреновићевој улици млади напредњаци уз пропагандни материјал суграђанима делили и презервативе, док је у просторијама Градског одбора одржана трибина.

„Поводом Светског дана борбе против ХИВ-а Унија младих и Савет за здравство организовали су низ активности са намером да информишемо јавности о значају благовременог откриваља ХИВ инфекције. Циљ трибине је охрабривање оних који су можда били под ризиком да добију ХИВ, да се што пре тестирају, јер правовремена терапија омогућава квалитетан и дуготрајан живот, штити друге и спречава преношење инфекције са мајке на бебу. Ризици, мере заштите, значај превенције, значај правовременог дијагностиковања и лечења само су неке од тема данашње трибине, али такође овим желимо да покажемо солидарност са оболелима од ХИВ-а и апелујемо на смањење стигме и дискриминације“, – рекла је координатор Савета за здравство ГО СНС Ниш, др Љубица Мрдаковић Тодоровић.

О ризицима, мерама заштите, значају превенције и правовременог дијагностиковања и лечења на трибини је говорила главни епидемиолог нишког Инситута за јавно здравље, др Биљана Коцић.

„Од 1987. године до данас на територији Нишавског и Топличког округа регистровано је 149 особа инфицираних ХИВ-ом. Највише их је међу мушком популацијом и за разлику од неких пређашњих времена, када су ризичну групе предводили уживаоци дрога, сада је најзаступљенији модел ризичног понашања незаштићени сексуални однос. Добровољно саветовање и тестирање су први кораци у борби против ове болести. ХИВ позитивни имају могућност да на време започну мониторинг свог имунолошког статуса и у правом тренутку укључе терапију, како би одложили ефекте инфекције. Они, код којих вирус није детектован, а ризично су се понашали, имају задатак да стекну вештине и знања, како би до краја живота остали ХИВ „негативни“ – рекла је др Биљана Коцић.

Иначе, стратегија Светске здравствене организације, која делује под покровитељством Уједињених нација, има за циљ да до 2030. године у потпуности стави под контролу вирус ХИВ-а.