Вести

Брига о деци са Дауновим синдромом

Поводом Светског дана смеха Савет за популацију, бригу о деци и социјална питања одлучио је да обиђе децу са Дауновим синдромом и заједно са глумцима Позоришта лутака Ниш пружи подршку. Јелена Жарић Ковачевић, координатор Савета за популацију, бригу о деци и социјлна питања рекла је овом приликом да међу свима нама постоје различитисти, а да је наша обавеза да једни друге уважавамо.

„ Глумци су данас одиграли представу за све кориснике Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом. Овом акцијом смо хтели да укажемо јавности да постоје особе које имају ментале проблема, особе са Дауновим синдромом, који су део друштва у коме живимо. Осим тога неопходно је скренути пажњу да и само Удружење има проблеме, као и родитељи и старатељи који брину о њиховом одрастању“, рекла је Жарић Ковачевић.

Она је додала да је неопходно да друштвено одговорне фирме, као и сви који могу помогну удружењима овог типа. У глави сваког од нас требало би да увек буде мисао да не живимо једни поред других, већ једни са другима у заједници, каже Јован Богдановић из Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом.

„ Последњих година има напретка у прихватању особа са неком врстом менталних проблема и јако је битно што је овом представом и дружењем Савет показао да брине о особама које имају неки проблем. Пажња која им се посвећује њима значи много, јер је дружење и социјализација са здравом популацијом корисна и они мало љубави која им се пружи примете одмах“.