Вести

Буди донор - продужи живот

Унија жена СНС Ниш, на челу са координаторком Светланом Милијић, организовала је поводом Светског дана становништва трибину "Буди донор – продужи живот".Циљ одржавања трибине био је да се укаже на значај трансплантације и донирање органа и ткива .

„ У циљу спашавања и продужетка живота наших грађана желеле смо да укажемо на значај трансплантације и донирања органа. У Србији 7.000 пацијената чека да се донира неки орган. Унија жена СНС шаље поруку свим грађанима, како члановима, тако и осталима, да се активно укључе у овакве акције, да нас буде што више, јер је два милиона донорских картица потребно потписати да би сви пацијенти који су на листи чекања доживели боље сутра. Јако је битно да што више људи прича о томе, да се обавесте чланови породице, комшије како би се број донора повећао“, рекла је координаторка Светлана Милијић.

Активно учешће на трибини узели су и лекари Клиничког центра Ниш др Бобан Јеленковић, неурохирург и др Љубомир Динић, уролог – онколог. Све присутне доктори су информисали да је битно да се јасно и прецизно успостави дијагноза мождане смрти, што омогућава да се започне са проценсом трансплантације органа. Оно што су истакли јесте и то да Клиника за неурохирургију КЦ Ниш, односно јединица интензивне неге у потпуности располаже опремом и стручним кадровима за прецизно утврђивање мождане смрти. Разне акције и информативни скупови, попут трибине коју је организовала Унија жена СНС Ниш, прави су начин да грађани схвате колико је значајно бити донор, сагласни су лекари.