Вести

Дебата "Зашто Нишу иде овако добро?"

У оквиру Недеље парламентаризма, Media&Reform центар Ниш организовао је дебату "Зашто Нишу иде овако добро?". У дебати су учествовали бивши градоначелници Горан Ћирић (ДС), Смиљко Костић (НС), Милош Симоновић (СДС) и актуелни градоначелник Ниша и члан Председништва СНС проф. др Зоран Перишић.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић током дебате је истакао да је, пре свега, најпоноснији на свој одговоран и предан рад, да до сада није одступио од концепта одговорног вођења града, што подразумева враћање раније преузетих обавеза и свођење нових задуживања на реалну меру. Из угла обичног човека вероватно развој Града делује споро, али садашња градска власт чини све да обезбеђивањем позитивног пословног амбијента привуче нове инвеститоре и да убрзавањем бирократских процедура овај процес учини ефикаснијим.

"Када сам 2012. године постао Градоначелник, затекао сам велика дуговања Града, на основу кредитних задужења, која су износила 21.950.000,00 ЕУР-а. За две године мандата, успели смо да вратимо 12.000.000,00 ЕУР-а кредита, а смањене су и обавезе према добављачима за оквирну суму од 16.000.000,00 ЕУР-а. За ове две и по године, Град је узео рефинансирајући кредит у износу од 3.000.000,00, који још увек није у потпуности реализован, са готово упола мањим каматама него раније и грејс периодом од годину дана. Уштеде у камати су повољне с обзиром да су са рефинансирањем кредита камате преполовљене. Код ранијих кредита камате су се кретале од 5,95% до 8,9%, док након рефинансирања кредита камате износе од 2,95% до 4,6% годишње", рекао је Перишић.

Оно што је недостајало, а што је било од круцијалне важности за долазак инвеститора у Ниш, била је припрема стратешких докумената. Градоначелник каже да је лако причати о инвестицијама и развоју, али да ни инвестиција ни развоја нема без припремљене стратешке документације као полазне тачке. Град Ниш је морао да уради стратешка документа која подразумевају планове генералне, али и детаљне регулације свих пет општина и тек по доношењу тих докумената стекли су се услови за практично дефинисање простора индустријских зона.

"Након великог рада усвојен је Стратешки циљ развоја Града Ниша, 2015. до 2020. године. Када сам преузео вршење функције Градоначелника, затекао сам дуг према Montenegru airlines од 712.000,00 ЕУР-а за учињене услуге, али неизмирене од стране Града према тој компанији. Успели смо уз помоћ Министарства саобраћаја да урадимо добре преговоре са нискобуџетном компанијом "Wizz air", имамо летове за две дестинације, док се до почетка лета очекује и трећа, са једном великом и битном разликом у односу на пре, а то је да Град овог пута неће издвајати субвенције", истакао је градоначелник.

Перишић је напоменуо да Град Ниш ради паралелно на неколико великих пројеката. Припремљене су студије изводљивости или се ради на њиховој изради за пројекте, као што су изградња Постројења за прераду отпадних вода, успостављање Регионалне депоније за одлагање чврстог отпада, дугогодишњи проблем загађења ваздуха отпуштањем депонијских гасова директно у атмосферу биће решен реализацијом пројекта спаљивања депонијских гасова и то је први пројекат овакве врсте на Балкану. Осим тога, приоритет над приоритетима биће изградња колекторске мреже, са чијим ће завршетком започети и изградња главног колектора-једног од битних услова за довођење инвеститорима.Од 2012. године до данас, интересовање нових инвеститора за улагање на подручју Града Ниша су констанстнтна, a Град Ниш је један од пет градова у Србији који је изабран за "Шампиона локалног развоја", на конкурсу који је спровео НАЛЕД, у циљу избора најбољих пракси локалних самоуправа.

О чему су још разговарали бивши градоначелници и садашњи градоначелник, које нове инвестиције очекују Град и какви су планови за развој Града, можете погледати овде: https://youtu.be/SqGcFYYrq78