Вести

ДВА МИЛИОНА ЕВРА ОД ЕУ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛУГА ЗА ГРАЂАНЕ

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици доделио је данас сертификате за 19 пројеката који ће у 34 локалне самоуправе омогућити унапређење географских информационих система, а реч је о пројекту у који је ЕУ уложила два милиона евра.

Фабрици каже да ЕУ управо подржава пројекте који су намењени добробити грађана и поручује да је будућност Србије у ЕУ.

Након састанка са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем рекао је да је дигитализација велики изазов у смислу научних достигнућа, транспарентности, иновација, вештачке интелигенције, отворених података.

"Ниш је иновационо чвориште у овој земљи и управо смо зато одлучили да овде доделимо награде за 19 пројеката који су одабрани у тендерској процедури, а циљ је да се ти пројекти реализују у различитим општинама", каже Фабрици.

Навео је да је са Булатовићем разговара о новим пројектима, новој инфраструктури, еколошким активностима са идејом да се унапреди квалитет живота грађана и о томе како Град Ниш може да допринесе просперитетнијем и демократскијем друштву.

"То је заиста велики изазов пред нама и то је један до разлога зашто географски инфомациони систем јесте инструмент за управљање великом количином података", рекао је Фабрици.

Додао је да је други изазов како да се ти подаци искористе за пројекте намењене услугама за грађане у различитим областима међу којима су боље планирање, катастар, саобраћај, туризам и животна средина.

Нагласио је важност успостављања партнерства међу различитим општинама, а ЕУ кроз тај пројекта даје средства за прављење хардвера, софтвера, набавку компјутерске опреме и за обуке.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је географски информациони систем значајан информациони систем не само за грађане, него и за привреду и јавну управу, и то као могућност за планирање и инвестирање.

"Могућност приступа информацијама је данас јако значајно у свим областима живота", рекао је Булатовић и захвалио ЕУ на пруженој могућности да се заједнички реализују пројекти.

Булатовић је рекао да је са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем разговарао и о плановима за будућност и нагласио значајну подршку ЕУ, Европске инвестиционе банке и других европских институција.

"Ми као локална самоуправа и као Град Ниш пружамо пуну подршку политици наше Владе и политици придруживања", каже Булатовић.

Навео је да Град Ниш спроводи велики број пројеката са ЕУ, да је велики број њих већ окончан и да се на још већем броју пројеката ради.

Шефица Канцеларије УНОПС-а у Србији Микела Телатин рекла је да је географски информациони систем важан алат који омогућава да се прикупљају информације и да се њима управља, као и да се оне деле.

Навела је да се тај систем може применити на различите области и иницијативе које ће омогућити долазак инвеститора и стварање нових радних места.

Нагласила је снажну опредељеност УНОПС-а да настави да спроводи програме ЕУ за које каже да омогућавају побољшавање пословне климе, социјалну инклузију и побољшање квалитета живота људи.

 

 

 

Извор: Танјуг