Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА НИША НА САСТАНКУ ЗКО

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски обратила се у својству копредседавајуће на осмом састанку члановима Заједничког консултативног одбора (ЗКО) Комитета региона и Републике Србије говорећи о значају локалних власти у процесу приступања Србије Европској унији.

Указала је на значај ЗКО као јединог тела које омогућава локалним властима да разговарају са колегама из земаља ЕУ у процесу приступања, као и о томе да локални ниво треба том процесу да доприноси у највећој могућој мери. Све информације које могу пренети партнери са локалног и регионалног нивоа ЕУ су од велике важности за нас. Обављаће дужност копредседавајуће са проф. Францом Шаусбергером, председником регионалног тела са политичком одговорношћу у изборној скупштини Државног парламента Салцбурга.

Учествовала је на тематској сесији о одрживом опоравку од Ковида-19 заједно са регионалним и локалним органима власти Србије на којој је говорила о изазовима Ниша као трећег града по величини у Србији у борби са коронавирусом.

У раду видео конференције ЗКО учествовала је амбасадорка и шеф мисије Републике Србије при ЕУ Ана Хрустановић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић, шеф јединице Генералне дирекције за суседство и преговоре о проширењу Европске комисије Кетрин Вент, члан Европског парламента и стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, представници Делегације ЕУ у Србији и НАЛАС-а.