Вести

Градским општинама Града Ниша средства за енергетску ефикасност

Потписивањем уговора о додели средстава у Министарству рударства и енергетике, градска општина Пантелеј и градска општина Црвени крст добијају прилику да после више деценија реконструишу две школе, ОШ „Стефан Немања“ и СШ „Неимар“ које похађа око 1.500 ђака.

Потписивању и уручењу уговора, које је председницима градских општина Пантелеј Наташи Станковић и председнику градске општине Црвени крст Мирославу Милутиновићу уручила потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, присуствовала је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Средства која смо добили од Министарства рударства и енергетике су јака важна, Град Ниш ће захваљујући овим пројектима уштедети око четири милиона динара, рекла је градоначелница Ниша говорећи на свечаном уручењу уговора за још 20 општина из целе Србије.

Јако велико интересовање је грађана у Нишу за пројекте замене столарије које ово Министарство расписује, као и за замену котлова на чврсто гориво, навела је Драгана Сотировски. Влада Републике Србије се определила да је енергетска ефикасност један национални циљ, национални приоритет и да је важна једнако као изградња једне хидроелектране или соларне електране, истакла је министарка Михајловић.

Оне општине које су потписале уговор су пример инвентивности и пример другим општинама да буду активније у овој области, напоменула је она. За ове пројекте је опредељено пола милијарде динара.

Захваљујући овим пројектима у атмосферу нећемо емитовати 3.000 тона угљен-диоксида, седам милиона киловатчасова електричне енергије или енергију која се потроши за 650 домаћинстава просечне површине од 50 квадратних метара, указала је Михајловић.

Председница градске општине Пантелеј Наташа Станковић истакла је да је столарија у ОШ „Стефан Немања“ стара 40 година, да је пројекат вредан 46 милиона динара, да Министарство издваја 20, а Град Ниш 26 милиона динара.

Председник градске општине Црвени крст Мирослав Милутиновић је рекао да се пројектом постижу  знатне уштеде и прецизирао да је пројекат реконструкције СШ „Неимар“ вредан 25 милиона динара, да Министарство издваја 17 милиона, а Град Ниш осам милиона динара.