Вести

Муцање код деце не треба занемаривати

Поводом Међународног дана посвећеног муцању и говорним манама у просторијама ГрО СНС Ниш одржана је трибина на којој је било речи о томе који су најчешћи узроци појаве муцања код деце, као и када је право време да родитељи одреагују и потраже помоћ стучњака. Муцање се јавља први пут са две и по године, када дете почиње да говори и усваја речи. Тада је за њега моторички немогуће да све речи које је научило може да изговори правилно, јер још увек учи. То у почетку може бити развојно муцање и у питању је дете које је преосетљиво и које тежи неком савршенству, јер жели што пре да све савлада и изрази, каже Виолета Михајловић, логопед.

„Оно што родитељи треба у том моменту да ураде јесте да обрате пажњу на свој говор, односно да успоре говор и посвете пажњу на дете, да успорије и сам прича и буде говорни узор. Уколико ова врста муцања не прође до пете године добро је да се обрате стручњаку. Такође је битно да уколико дете почне да муца на свакој петој, десетој речи онда је сигурно потребно ангажовати стручњака и направити тестирање“, каже Михајловић.

Говорни поремећаји су у највећој мери психолошки, односно то је последица неког стреса или сукоба у породици. Данас се муцање уз помоћ стручњака отклања на врло ефикасан начин, каже Александар Милојевић, координатор Савета за просвету.

„ Један од узрока у проблемима у говору, што литература и потврђује, јесте леворукост, односно спречавање леворукости.У историји школства дуго се сматрало да леворука деца морају да пишу десном руком. Управо то спречавање деце у школи да буду леворука изазивало је поремећаје у говору“, каже Милојевић.

Он додаје да је данас тај разлог искључен, јер се деца не приморавају да пишу десном руком.