Вести

Нови сазив Председништва Сталне конференције градова и општина

Нови сазив Председништва СКГО изабран на 43. скупштини конституисан је 23. фебруара 2016. године. Председништво у новом сазиву чине: Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Лесковац, Суботица, Нови Пазар, Смедеревска Паланка, Сурчин, Сврљиг, Крушевац, Ужице, Пирот, Врњачка Бања, Зрењанин, Стара Пазова, Соко Бања, Смедерево, Младеновац, Беочин, Аранђеловац, Ковин и Врање.

Овом приликом, на иницијативу председника СКГО и градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића, за заменика председника СКГО изабран је град Смедерево који представља градоначелница Јасна Аврамовић.

На седници су усвојени следећи документи: записници 11. седнице и 12. електронске седнице Председништва СКГО, Извештај генералног секретара о раду за период од 18. новембра 2015. године до 23. фебруара 2016. године, Извештај о спровођењу Акционог плана СКГО у 2015. години, као и Акциони план СКГО за имплементацију Стратешког плана СКГО у 2016. години.

Такође, Председништво је усвојило и: Одлуку о формирању Мреже СКГО за социјалну заштиту, Одлуку о потврђивању Јединствене листе кандидата за члана комисије за именовања директора јавних предузећа у јединици локалне самоуправе, као и Одлуку о именовању представника СКГО на Десетој генералној Скупштини Мреже асоцијација локалних власти Југоисточне Европе (НАЛАС) на основу које ће Сталну конференцију представљати Горан Цветановић, градоначелник Лесковца и Југослав Стајковац, председник општине Александровац.

Чланови Председништва информисани су о активностима Заједничког консултативног одбора Републике Србије и Европског Комитета региона, као и о поступку кандидовања за чланство у одборима СКГО о чему су се сложили да се доношење Одлуке о именовању чланова одбора одложи за седницу Председништва након одржавања локалних избора у земљи.

Представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драгана Савић представила је Програм за запошљавање и социјалне иновације који представља финансијски инструмент успостављен у оквиру Европске уније, чији је циљ достизање високог нивоа квалитетне и одрживе запослености, уз обезбеђивање адекватне социјалне заштите, борбу против социјалне искључености и сиромаштва и унапређење услова рада.