Вести

Oчување менталног здравља императив

На иницијативу Cветске федерације за ментално здравље, а у сарадњи са Светском здравственом организацијом и министарствима здравља, као и организацијама цивилног друштва, широм света сваке године се 10.октобар обележава као Светски дан менталног здравља. Тим поводом Савет за здравство ГО СНС Ниш је организовао трибину у сали Скупштине града.

„ Циљ данашње трибине је подизање свести грађана о томе колико је битно да очувамо ментално здравље, али и да онима који већ имају психичких проблема омогућимо пристојан живот , управо у складу са овогодишњим слоганом „ Достојанствен живот са менталним поремећајем ”, изјавила је координатор Савета за здравство др Љубица Мрдаковић.

Свака четврта особа, сматра се, биће изложена неком облику менталног поремећаја у току свог живота, због свега тога превенција је први корак ка побољшању менталног здравља, рекао је др Милан Станојковић, неуропсихијатар и координатор ГО СНС Ниш.

„ Сви смо ми свесни очувања менталног здравља и превенције која је императив на том плану, јер је ментално здравље често сматра националним капиталом. Уопштено гледано, здравље као такво мора бити у потбуној равнотежи, јер без психичког здравља немогућа је радна ефикасност, добри породични односи, срећа не само код појединца него и у друштву генерално“, рекао је Станојковић.

Оно што је добра ствар јесте да одлазак психијатру више није табу тема у Србији.

„ Године транзције, сиромаштво, губитак посла, доводе до релативно лаких менталних поремећаја, али поремећаја који изазивају емоционалну патњу. Статистика показује да се у просеку код 1% популације развије шизофренија у току живота, и то је статистика која је годинама иста“, каже др Станојковић.

Депресија је сама по себи у појединим облицима отежано приметна из разлога јер се појединац пре свега изолује од друштва и избегава лечење од стране стручног лица. Неколико веома битних ставки у очувању менталног здравља јесу: прихватите себе онаквим какви јесте, разговарајте са неким о томе како се осећате. Већина људи преоптерећена је проблемима и нерадо их дели са другима. Дружите се, подршка пријатеља је важна у тешким временима, поручио је Станојковић присутнима на трибини.