Вести

Охрабрујући резултати пројекта "Породични сарадник"

После три године реализације пилот пројекта под називом ,,Породични сарадник, Александар Вулин ,министар за рад, запошљавање, борачка и социјана питања обишао је  нишки  Дом за децу и омладину Душко Радовић“, који је једна од четри установе у Србији које учествују у реализацији овог пројекта. С обзиром на добре резултате остварене реализацијом пројекта сви су изгледи да ће овакав вид социјалне услуге ускоро бити уврштен у корпус социјалне заштите као редован.

„Пројект Породични сарадник тренутно се спроводи у 430 породица у четири центра у Србији и њиме је обухваћено  700 одраслих и 900 деце. За сада су резултати заиста охрабрујући и свакако ћемо дати све од себе да ову услугу максимално проширимо.Наш највећи интерес је да дете остане у својој биолошкој породици и то је интерес сваке социјалне заштите на свету“ ,рекао је министар Вулин.

Он је додао да дете нигде не може боље да напредује него у биолошкој породици, а кад је она у проблему држава и министарство су  ту да помогну.

„ Институцја породичног сарадника служи управо да помогне породици да се избори са својим проблемима,да пружи и техничку и психолошку и сваку другу помоћ. Са поносом желим да истакнем да од 2000-те на овамо никада више није улагано у социјалну заштиту.Само за услуге,опремање домова,добијање лиценци у 2015.години одвојено је 834,43 милиона динара. За услуге у заједници,каква је и породицни сарадник издвојили смо око 400 милиона динара“ ,истакао је министар.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић оценио је да се у окружењу и ситуацији у којој се налази град, морају  наћи средстава и довољно енергије за пружење социјалне помоћи онима којима је то најпотребније.

 

„ И поред великих тешкоћа око пуњења градског буџета током 2015. године, град је врло ревносно извршавао обавезе према тзв. социјалним категоријама. Као проблем који ћемо током године решавати наметнуло се питање обезбеђивања превоза деце са посебним потребама и њихових родитеља. Очекујем да ће у наредном периоду сарадња града и ресорног министарства бити подигнута на виши ниво, а град ће се потрудити да и преко различитих пројекта обезбеди недостајућа средства.Оно што је у овом тренутку извесно је да је у буџету за ову годину планирано 20 милиона динара за доградњу капацитета установе Мара“ , а код фондова прекограничне сарадње конкурисаћемо са десетак градских пројеката, рекао је Перишић.