Вести

Премијер Вучић отворио фабрику "Леони" у Дољевцу

Фабрика "Леони", која се бави производњом аутомобилских каблова за возила "јагуар" и "ландровер", данас је почела рад у пуном капацитету у Дољевцу код Ниша. Фабику која ће у наредном периоду запослити 1.700 људи отворио је премијер Србије Александар Вучић. Премијер је рекао да је циљ да у наредне две године незапосленост у Србији падне испод 15 одсто и најавио да ће Влада наставити да улаже у југ Србије.

 „ Почетак рада трећег погона немачке компаније "Леони" доказ је да се марљивост исплати. Влада Србије ће у будуће посветити велику пажњу Нишавском и Пчињском округу и југу Србије. Гледаћемо да смањујемо незапосленост на југу који је доведен у такву ситуацију лошим поступањем претходних власти", рекао је Вучић.

Локалне самоуправе уложиле су више милиона евра како би будуће раднике обучиле за рад. Премијер Вучић позвао је овом приликом стране инвеститоре да улажу у Србију, а представницима фабрике "Леони" поручио да очекује и нове погоне у Србији.

"Ми смо спремни за наставак сарадње и уверен сам да ћемо да имамо добре резултате ", рекао је Вучић оценивши да је Србија на добром и сигурном путу.

Пресецању врпце присуствовали су и амбасадор Немачке Аксел Дитман и председник Првиредне коморе Србије Марко Чадеж.

„ Компанија "Леони" је веома важан послодавац у Србији са више од 3.500 запослених и она је сјајан пример одрживог улагања немачких компанија у привреду у Србији. Ова година била је веома успешна за привреду после реформи које је преудзела Влада Србије, а процене ЕУ о напретку Србије веома повољне, оценио је Дитман.

Немачке компаније играју важну улогу у Србији, и доприносе унапређењу процеса привредних реформи самим тим што инвестирају у Србију, рекао је амбасадор.

Фабрика у Дољевцу код Ниша има површину од 25.000 метара квадратних, вредност инвестиције је већа од 21 милион евра, а Србија је дала подстицај од 10,5 милиона евра, односно 7.000 евра по раднику. Тренутно у Србији има три производна погона, од којих су два у Прокупљу и један у Дољевцу.