Вести

Састанак поводом Међународног дана прве помоћи

Оно што је јако битно за прву помоћ јесте пре свега стицање знања, јер се на тај начин покреће иницијатива важних субјеката , не само у нашој држави већ и широм света и то оних субјеката који доносе одлуке о стицању додатне едукације . Едукација мора да представља део здравствене културе грађана , као и образовног система , рекла је др Сања Смиљковић Петровић на састанку који је организовао Савет за здравство поводом Међународног дана прве помоћи.

„ Сведоци смо времена да се све брже живи, да је убрзан и технолошки развој, али и да све чешће долази до елементарних непогода. С обзиром на ову чињеницу неминовно је да дође до повређивања људи или несрећа. То се може десити свуда и на сваком месту и зато морамо бити у прилици да пружимо некоме помоћ. Данас само једна трећина повређених прима прву помоћ од стране обучених лица“, рекла је др Петровић.

Др Душан Миленковић, помоћник директора Хитне помоћи у Нишу мишљења је да у Хитној помоћи постоје проблеми и да СНС у Нишу треба да заузме став по том питању. Он је рекао да Хитна помоћ може да има и 50 и 100, али није увек могуће стићи на време да се спаси нечији живот.

„ Управо из тог разлога Светска здравствена организација је дала препоруку да се у Основне школе врати предмет Прва помоћ. Управо ту видим и улогу СНС , да анимира млађе становништво које прихвата брзо нова сазнања. На терену смо до сада имали више позитивних случајева, где је очевидац кренуо реанимацију, а ми смо као екипа само наставили. Пасивно грађанство не може да помогне, закључио је др Миленковић.