Вести

Станојковић: СНС јединствен, ГрО Ниш функционалан

Интервју: др Милан Станојковић, координатор Градског одбора Српске напредне странке у Нишу

 1. Странка Вам је пре шест месеци поверила задатак да формирате нови Градски одбор у Нишу. Сумирајући резултате, да ли сте задовољни радом и залагањима новог повереништва ГрО?

- Имали смо веома специфичну ситуацију, да формирамо ново Повереништво и да консолидујемо своје редове. То смо и урадили. У новоформирани ГрО укључили смо све људе који су радили за странку годинама, али и дали шансу новим људима да раде и покажу шта умеју и могу. То се показало као одличан потез, јер Градски одбор фунционише одлично и спреман је за озбиљне политичке потезе.

2. Велику улогу у нишком одбору странке сада имају и стручни Савети, који активно раде и чини се да су својим акцијама странку још више приближили грађанима Ниша?

- Имамо 22 стручна Савета и тачно је да су веома активни. Они организују политичке акције са циљем да Српску напредну странку приближе грађанима Ниша. Трудимо се да пратимо актуелне теме, скоро свакодневно смо са грађанима, разговарамо отворено о проблемима које имају и указујемо на одређена решења. Све то радимо кроз политичке акције које организујемо, јер сматрамо да је то начин да грађанима будемо ближи, да чујемо шта их мучи, да кроз политички утицај који имамо у Извршној власти те проблемем и решавамо.

3. Који су Савети најактивнији и које акције издвајате као значајније?

- Међу најактивнијим Саветима свакако су Савет за здравство, Савет за правна питања, Унија младих и Унија жена. Савет за здравство својим акцијама и трибинама указује грађанима колики је значај превенције, зашто је битно да брину о свом здрављу и на који начин да то ураде. Трибине које су организоване у Месним одборима биле су прилика да мештани из прве руке од лекара чују све што их занима или се посаветују око терапије коју узимају. Поједини МО удаљени су од најближе амбуланте поприлично, грађанима је значило то што су лекари дошли код њих, како су рекли они често одлажу одлазак на преглед управо из разлога јер за то изгубе цео дан. Управо кроз ове акције сазнали смо да је неопходно приближити лекаре пацијентима и ГрО ће настојати да то реши.Ту је и Савет за правна правна питања који сваког понедељка и четвртка  у просторијама странке разговара са грађанима и упућује их где и коме могу да се обрате  како би решили правне недоумице. Унија младих свакако је најчешће присутна у контакту са грађанима, док Унија жена такође кроз разне трибине које скреће пажњу јавности на значајне теме.

4. У оквиру трибина које организује Савет за здравство и Ви и градоначелник Ниша одржали сте веома посећена предавања.

-  Тако је. Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић, као кардилог, говорио је на трибини поводом Светског дана срца. Присутни у сали Скупштине града имали су прилику да чују забрињавајуће податке о здравственом стању наше нације, али и корисне савете како превенцијом смањити опасности и ризик од кардиоваскуларних болести. С обзиром да сам ја по струци неуропсихијатар говорио сам на трибини поводом Светског дана менталног здравља, јер сви морамо бити свесни очувања менталног здравља и превенције која је императив на том плану, јер се ментално здравље често сматра националним капиталом.

5. Поменули сте саветовање грађана о правним питањима. Колико су грађани за то заинтересовани и колико им то заиста значи?

- И те како су заинтересовани. Никада се није десило да нико не дође по неки савет понедељком или четвртком.Ипак, како би били још ближи грађанима, како би помогли већем броју људи, чланови Савета обилазе Месне одборе, организују се састанци јер заиста циљ Српске напредне странке јесте да што више помаже грађанима, јер ми смо ту због њих. 

6. Када говоримо о Унији младих и Унији жена, у чему се огледају њихове акције и које су њихове поруке грађанима Ниша?

- Акције Уније младих одржавају се на централним местима у граду. Они су кроз своје ангажовање показали да брину о старима, да желе да укажу младима којим опасностима могу бити изложени уколико не користе интернет и друштвене мреже уз одређени опрез.Одличним презентацијама представили су мештанима потенцијале Градских општина. Сарађују са свим Саветима и укључују се у њихове акције, чиме показују да је омладина Српске напредне странке друштвено одговорна и да у контакту са грађанима желе да их саслушају, желе да им помогну. То исто показују и чланице Уније жена. Поменућу акцију, у склопу које је одржана и трибина поводом Светског дана хране. Чланице Уније жена су испред страначких просторија пролазницима понудиле здраву, домаћу храну, коју су припремиле овим поводом.Након тога одржана је презентација Здрава храна – здрав живот на којој је координаторка Савета Светлана Милијић говорила о значају здраве исхране. Поруке свих Савета, читавог Градског одбора и глобално Српске напредне странке су јасне – ту смо због грађана, да се боримо за њихово боље сутра.

7. У Нишу је отворен још један сектор фабрике Џонсон Електрик, али и покренут рад нишког аеродрома. То показује да се као странка, а кроз рад Извршне власти, залажете за нова радна места, за привлачење страних инвеститора.

- Џонсон Електрик је пример добре сарадње са страним инвеститорима. На почетку у овој фабрици радило је тек 40 радника, a данас их има 400. Инвестиција је вредна 50 милиона евра, а њеном реализацијом биће додатно запослено још 2.400 радника. Када говоримо о нишком аеродрому Цар Константин доласком Визера оправдано је постојање аеродрома. Сада имамо летове за Малме и Базел, а у плану су и нове руте. Ново руководство успело је да модернизује аеродром,  а ресторан у склопу ваздушне луке добио је новог власника. То су примери како треба радити.

8. Када говоримо о незапослености као проблему који је присутан у целој Србији, да ли је тако и у Нишу, шта кажу грађани?

- Нажалост, незапосленост можда и јесте највећи проблем. Али оно што се не може оспорити јесте чињеница да се захваљујући политици Српске напредне странке бележи раст БДП, курс динара је стабилан, фискални дефицит је под контролом. Све то привлачи стране инвеститоре да више улажу у Србију, што омогућава да се отворају нове фабрике, да запосленост расте и да отварају нова радна места.  Бољи живот свих грађана циљ је СНС-а и у држави и на локалу.

9 . Каква је сарадња са Извршном влашћу у Нишу како би се ти, али и остали проблеми који муче грађане решили?

- Управо захваљујући томе што су чланови ГрО СНС Ниш у сталном контакту са грађанима успевамо да сазнамо шта су највећи проблеми који их муче. Између ГрО и Извршне власти направили смо један модел сарадње који сада даје добре резултате. Имамо редовне састанке, заједнички доносимо одлуке и припремамо решења која ће помоћи грађанима Ниша.

10. Да ли се ускоро могу очекивати неке промене, пре свега када говоримо о директорима јавних предузећа и наченицима јавних управа који не раде добро свој посао?

- Врло брзо након што сам дошао на ову фукнкцију најавио сам анализу рада јавних предузећа , управа и промене уколико се дође до закључка да поједини руководиоци, функционери, које је наша странка предлагала, не раде свој посао онако како треба. Направили смо увид за ових шест месеци, донели смо одређене закључке и сада је време да повучемо неке потезе које ће наши грађани, сигуран сам, препознати као нешто позитивно. Биће промена, наравно и у јавним предузећима и у градским управама, то је просто неопходно јер било је много приче о раду појединих јавних предузећа, било је пуно незадовољства. Наши људи који су у извршној власти су свесни тих проблема и зато заједнички радимо на проналажењу најбољих решења.

11. Да ли се припремате за локалне изборе у Нишу и како оцењујете снагу опозиције?

- За локалне изборе да, а уколико се донесе таква одлука и за републичке изборе. Опозиције у Нишу наравно има, али је њена снага минорна, као што је то уосталом ситуација и у Србији. Озбиљне реформе које су у току предводи наша странка, тако да опозиција заиста није политички фактор који може значајно утицати на дешавања на државном, па ни на локалном нивоу.

12. Да ли је рано да причамо о томе ко ће бити носилац листе Српске напредне странке за Ниш?

- У овом тренутку, рано је. Битно је да је Српска напредна странка јединствена, а ГрО ефикасан.