Вести

Субвенционисана цена грејања за социјално угрожене

Намера Градског одбора СНС у Нишу је да у будуће буде у сталном контакту са члановима, али пре свега са свим грађанима Ниша и на тај начин боље детектујемо проблеме са којима се они суочавају, како би смо политичким притиском, преко локалне самоуправе, утицали на решавање истих, рекао је на данашњој конференцији за медије др Милан Станојковић, координатор ГО СНС Ниш. Станојковић  је рекао да су у том смислу већ почеле одређене акције, попут трибине Савета за здравство на којој је било речи о здравственој превенцији као битном фактору, а ту су разговори чланова Савета за правна питања са грађанима у вези са правним питањима који се одржавају два пута недељно. С обзиром на разне негативне текстове у појединим медијима, а у вези са именовањем в.д. директора Дечјег одмаралишта Дивљана и Завода за хитну медицинску помоћ, Станојковић је истакао да предложени кандидати апсолутно испуњавају законске услове.

"Много је разлога зашто ти кадровски проблеми претходних месеци нису решавани и Хитна медицинска помоћ и Дивљана су на тај начин доведени у незавидну ситуацију. Важно је рећи да је ГО СНС Ниш одмах након свог конституисања преузео одговорост и донео та решења. На конкурсима који ће ускоро бити расписати изабраћемо сигурно најбоље кандидати за обе институције, а за сада су на тим позицијама в.д. директори, јер је такво решење било неопходно због даљег функционисања, закључио је Станојковић“.

 

На КЗН је било речи и о раду Градске топлане, односно о високим рачунима за грејање због чега су се многи грађани побунили. Станојковић је рекао да је цена, у односу на економску ситуацију грађана, свакако висока, али да њу диктира цена гаса на тржишту. Упркос томе потрудили смо се да као владајућа странка изнађемо адекватна решења. О предложеним решењима говорио је ресорни вечник Милош Банђур.

"План је СНС и градског већа да се олакша положај корисника услуге даљинског грејања, зато што је цена енергента заиста висока, те самим тим и цена услуге. Сматрамо да град треба из свог буџета да субвенционише услугу за оне кориснике који су у најтежој социалној позицији. Сматрамо да би критеријуми за повлашћеног купца требало да буду повољнији, како би шири круг корисника ушао у тај оквир. Наплата према утрошку примењиваће се и у будуће, али ће се изменити регулатива у делу који се тиче објеката који троше више топлотне енергије за загревање. Ти објекти ће бити другачије сагледани и на тај начин заштитићемо кориснике који живе у тим објектима, закључио је Банђур“.