Вести

СУСРЕТ СА АМБАСАДОРОМ УАЕ У СРБИЈИ

Чланица Главног одбора СНС и председница Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима Јелена Жарић Ковачевић разговарала је у Народној скупштини са амбасадором УАЕ у Србији Мубараком Ал Дахеријем о блиским односима и сарадњи две државе на свим нивоима.

Жарић Ковачевић изразила је задовољство због учешћа парламентарне делегације УАЕ, предвођене председницом парламента, на 141. заседању ИПУ у Београду, у октобру 2019. године, оценивши да је тиме парламентарна сарадња подигнута на још виши ниво.

Амбасадор Ал Дахери упознао је председницу ПГП са новим сазивом парламента, у чијем раду учествује 50 одсто парламентарки, указујући да Емирати велику пажњу посвећују што већем учешћу жена у политичком животу и јавној сфери.

Жарић Ковачевић навела је да је та тема од изузетног значаја и за Србију, указујући да је недавно усвојеним изменама и допунама Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима уведена обавеза учешћа 40 одсто жена у Народној скупштини, као и у локалним скупштинама.

Јелена Жарић Ковачевић је током разговора изразила и велику захвалност Емиратима на подршци Србији приликом гласања о чланству тзв. Косова у Интерполу, оценивши да је тиме дата подршка наставку дијалога Београда и Приштине.

Амбасадор УАЕ је указао да његова држава јесте признала Косово, али и да настоји да одржава и развија добре односе са Србијом, и да ће увек настојати да буде уздржана приликом гласања за чланство Косова у међународним институцијама. Емирати су на страни мира и конструктивног дијалога и изналажења трајног решења, које ће обезбедити стабилност у региону Западног Балкана, навео је Мубарак Ал Дахери. Он је додао и да је Блиски Исток суочен са сличном нестабилношћу, која је започета „Арапским пролећем“ 2011. године.  

Састанку су присуствовали и члан Главног одбора СНС и повереник СНС у Нишкој Бањи, председник Градске општине Нишка Бања Дејан Јовановић и члан Већа Мирослав Ђокић, који су се захвалили Амбасади УАЕ, чијом донацијом су реновиране две сеоске школе у Нишкој Бањи и тиме обезбеђени деци бољи услови за рад и учење. Пријатељство две државе огледа се и кроз пријатељство два народа, што је управо постигнуто донацијом Амбасаде, закључили су они.

 

 

Извор: Сајт Народне скупштине