Вести

Tрибина "Дан за здравље"

Европска недеља борбе против рака грлића материце Поводом Европске недеље борбе против рака грлића материце Савет за здравство Градског одбора Српске напредне странке у Нишу организовао је трибину, која је имала за циљ подизања нивоа здравствене културе жена и превентивно деловање против ове опаке болести.

„Сваки дан у Србији једна жена, мајка или сестра умре од ове опаке болести. Превентива је први корак ка заустављању овог поражавајућег тренда, јер се рак грлића материце може спречити. Слоган овогодишње кампање је „Дан за здравље“. Једном годишње можемо и морамо посетити гинеколога“ поручује Љубица Мрдаковић Тодоровић, координатор Савета за здравство.

Србија је по броју оболелих од рака грлића материце на четвртом месту у Европи, а по стопи умирања на другом месту одмах иза Румуније.

„Чињеница је да све више младих жена и девојака има проблема са овом опаком болешћу, а према статистичким подацима Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут чак 1.400 њих годишње оболи. На жалост, чак четвртина изгуби битку са карциномом. Зато је неопходно стално подизати свест и редовним контролама превентивно деловати“ рекао је Милан Станојковић, координатор ГО СНС Ниш.