Вести

Трибина: Дијабетес озбиљан атак на здравље

Поводом 14. новембра Светског дана борбе против дијабетеса, Савет за здравство ГО СНС Ниш одржао је трибину, на којој je указано на узроке настанка и ризике ове болести, али и како превентивно деловати у циљу њеног раног откривања.

„Тренутно у свету од дијабетеса болује преко 380 милиона људи, а процењује се да би тај број у наредних неколико година могао да буде и већи. Посебно у земљама у развоју, у које спада и Србија, где проблема са шећерном болешћу има око 700.000 наших сугрђана. Из тог разлога рад на информисању грађана, превентиви, обезбеђивању услова за ефективну контролу шећерне болести, стално унапређивање квалитета здравствене заштите и стални приступ јесу једини начин, на који можемо спречити дијабетес и његове фаталне последице“ – рекла je др Љубица Мрдаковић – Тодоровић, координатор Савета за здравство ГО СНС Ниш.

Гост предавач на трибини поводом Светског дана борбе против дијабетеса био је доцент др Саша Раденковић са клинике за ендокринологију КЦ Ниш.

„Морамо стално упозоравати и подизати свест грађанства на опасност шећерне болести и свим последицама, које она са собом носи. Дијабетес је озбиљан атак на здравље сваког човека, јер напада срце, бубреге, очи и са собом доноси бројне компликације, које ремете и значајно скраћују живот. На жалост, тек када дијабетес узме маха онда се већина оболелих постане свесна опасности, али и свих оних ствари, којима је настанак болести могла да се спречи. Због тога су овакве трибине важне, где људи могу да сазнају како спречити развој шећерне болести, како је открити на време и како лечити дијабетес у самом зачетку“ рекао је др Раденковић.

Превентива се, додаје Раденковић, као и код већине болести огледа пре свега у здравом начину живота, јако је битна и правилна исхрана, али и редуковање телесне тежине и адекватна физичка активност.