Вести

Трибина - Како победити рак?

У просторијама Градског одбора Српске напредне странке у Нишу одржана је трибина на тему - Како победити рак? , а поводом обележавања Светског дана борбе против малигних болести. Проф. др Слађан Радић, онколог, исказао је задовољство што је Савет за здравство препознао овај проблем који је све већи и истакао да је на тему малигних болести на нивоу Србије урађена стратегија за борбу против рака, где су се укључиле све структуре државе и институције које могу да помогну.

„ Очекујемо да у годинама које су пред нама борба против рака буде на највишем нивоу. Пре свега неопходно је побољшати превенцију, да болест откријемо у раној фази, када је она апсолутно излечива. Сада су стекли и материјални услови, па ће бити купљени и нови апарати за зрачење и неће бити листи чекања, а пацијенти ће моћи да добијају правовремену терапију, исто као када су у питању цитостатици, где не постоје проблеми којих је било раније“, рекао је др Радић.

Честим акцијама које организује Савет за здравство покушавамо да скренемо пажњу јавности да је здравље битно и да је болест могуће спречити редовним одласком код лекара, рекао је Милан Станојковић, координатор Градског одбора СНС Ниш.

„ У Србији, према постојећим подацима здравствених установа, бележимо поражавајуће податке када је реч о оболелима од рака. Од ове опаке болести годишње оболи 35. 000 људи, а 20.000 изгуби живот. Препознали смо ово као велики проблем о коме се мора говорити, о коме грађани морају да знају што више. Српска напредна странка се труди да на овај начин скрене пажњу на потребу да своје здравље редовно пратимо и контролишемо, да одвојимо време и одемо код лекара, не би ли спречили страсне последице оваквих болести“, каже Станојковић.