Вести

Трибина - Међународни дан борбе против суицида

Четири особе у Србији дневно изврше самоубиство, а суицид је проблем који је на четвртом месту на листи Светске здравствене организације, одмах после малигних, коронарних и цереброваскуларних обољења. Cматра се да ће 2020.године суицид бити на првом месту и зато је важно да се друштво и држава oзбиљно баве овим проблемом, истакла је др Мирјана Миладиновић, специјалиста неуропсихијатрије и породични психотерапеут на трибини коју је , поводом Светског дана спречавaња самоубиства, организовао Савет за здравство Српске напредне странке у Нишу.

„У основи 80 одсто самоубистава ипак лежи неки душевни поремећај, углавном депресија, тако да је превенција ове болести која се спроводи на примарном, секундарном и терцијарном нивоу веома важна. Нарочито је важна примарна превенција коју треба да спроводи држава , а односи се на побољшање квалитета живота грађана“, истакла је др Миладиновић.

Др Милош Милутиновић из Савета за здравство СНС у Нишу рекао је овом приликом да Савет за здравство има саветодавну улогу и да се овакве трибине организују увек поводом важних датума који су у вези са здравством и медицином, као и да су активности Савета усмерене на упознавање становништва са проблемима и медијацију између здравствених установа и грађана Ниша.

На трибини у Скупштини града Ниша говорио је и др Иван Стојановић, специјалиста судске медицине, а присуствовали су чланови Савета за здравство СНС, здравствени радници и грађани.