Вести

ТРИБИНА О УТИЦАЈУ ХУМОРА, СМЕХА И ОПТИМИЗМА НА ЗДРАВЉЕ И ПРЕВЛАДАВАЊЕ СТРЕСА

На трибини Савета за науку и технологију Градског одбора СНС Ниш, проф. др Мишко Живић, повереник тог савета, одржао је предавање „Утицај хумора, смеха и оптимизма на здравље и превладавање стреса или како доживети стоту“. Циљ трибине био је да подстакне слушаоце да технике за унапређење физичког, психичког и духовног здравља, уместо код популарних „тренера животних вештина“, потраже у себи, јер се способност за производњу пријатних емоција налази у сваком човеку, а буди се на начин који нам је природно урођен – кроз хумор и смех.

Отварајући трибину, повереник Градског одбора СНС Ниш Звездан Миловановић изјавио је да је оптимизам из назива трибине, као очекивање да ће се догађати добре ствари и да ће будућност бити повољнија по нас јер на њу можемо утицати и контролисати је својим садашњим делањем, близак програму Српске напредне странке и циљевима који напредњаке воде пуних 11 година.

Проф. Живић саопштио је да се за назив предавања одлучио недавно, 10. септембра, када је у часопису Националне академије наука САД објављена студија која доказује да је оптимизам повезан са дужином живота.

„Медицина се, дуже времена, озбиљно бави истраживањима односа позитивне психологије личности, односно оптимизма, са различитим исходима повезаним са здрављем“, изнео је предавач, додавши да се највише таквих истраживања вршило на пољу кардиоваскуларних и малигних болести.

„Хумор је, као комплексан концепт и напредна функција сазнања који је у живом свету својствена само људској врсти, одавно предмет истраживања науке, пре свих психологије и психијатрије“, саопштио је Живић, закључивши да је доказано да хумор, осим што побољшава друштвени живот, помаже људима да се носе са животним потешкоћама.

Неговање позитивних особина код људи и позитивних институција у заједници, као што су породица и пријатељство, чине да будемо задовољни досадашњим животом, осећамо тренутну срећу и да имамо наду за будућност, па на тај начин помажу у превладавању стреса и помажу у превенцији и лечењу многих болести – закључак је трибине у Српској напредној странци, чије одржавање су помогли Унија младих и Савет за популацију, бригу о деци и социјална питања Градског одбора СНС Ниш и Савет за породицу ОО СНС Медијана.