Вести

Трибина поводом Међународног дана људских права

Савремена међународна регулатива људских слобода и права започиње Повељом Уједињених нација и обележавањем Међународног дана људских права 10. децембра 1950 године. Повеља као један од глобалних циљева УН проглашава и дефинише неопходност сарадње међу државама ради решавања међународних проблема економске, социјалне, културне или хуманитарне природе и унапређивање и подстицање поштовања права човека и основних слобода за све без обзира на расу, пол, језик или веру. Савет за мањинска права и Савет за просвету у сарадњи са Градским одбором СНС у Нишу организовао је трибину у намери да укаже на неопходност поштовања различитости.

„Ово је добра прилика да се подсетимо да сви ми имамо право на живот, али такође и право на слободу, сигурност, право на испољавање различитости и због тога је ГО СНС организовао трибину на којој се могло чути која су то основна људска права и каква је њихова примена у пракси. Потребно је уважавати права посебно оних угрожених популационих група, мањинских група, као што су верске или националне мањине, особе са као и припадници ЛГБТ популације. Тачније, то су све оне групе које се у појединим животним ситуацијама могу осетити угроженим, односно могу осетити да су недовољно поштовани“, рекао је Милан Станојковић, координатор ГрО СНС Ниш.

Ана Саћиповић из Удружења Ромкиња „Освит“ каже да је је неопходно скренути пажњу на проблеме са којима се Ромкиње сусрећу и да је важно стално говорити о томе, али не само указивати на проблеме Ромкиња, већ генерално жена које су жртве насиља.

„ Ово је један од битних дана у оквиру кампање „ 16 дана активизма против насиља над женама“ и то је светска кампаља која је почела да се обележава од 25. новембра и обележавањем Међународног дана људских права је завршена. Новембар и децембар пуни су грађанског активизма и ми као представнице ромкиња у друштву нашим активностима покушавамо да скренемо пажњу на проблеме који се јављају и настојимо да их нашим ангажовањем и сарадњом са државним и локалним органима решимо“, каже Саћиповић.

На трибини су о људским правима говорили и професор Правног факултета у Нишу Славиша Ковачевић, Алија Саћиповић, саветник председника Националног савета Рома, Олгица Величков, секретар завичајног удружења „ Цариброд“ и представници македонске националне мањине.