Вести

Трибина поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Стереотипи, предрасуде и страхови су разлог због чега се у нашој земљи у потпуности не поштују различитост, речено је на трибини коју је одржао Савет за популацију, бригу о деци и социјална питања ГО СНС у Нишу, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

„ Истраживање које је УНИЦЕФ урадио на нашем подручју, показује да чак 40 одсто становништва не би волело да њихово дете буде заједно у одељењу са дететом које има социо-емоционалне потешкоће. Док 40 одсто становништва сматра да је таквој деци место у специјалним школама, само 20 посто подржава инклузију. Морамо да подижемо свест људи како би се различитости прихватиле“, рекла је Гордана Живковић, психолог, која има дугогодишње искуство у раду са особама са инвалидитетом.

Од 2009-године, када је у Србији донет Закон који забрањује дискриминацију особа са инвалидитетом направљен је велики помак.

„ Тада је заживела инклузија и особе са инвалидитетом добиле су могућност да се школују и одрастају са својим вршњацима, у редовним школама. До тада је постојала Комисија за категоризацију, која је само на основу једног предлога одлучивала да дете треба да иде у специјалну школу, чиме су се у старту кршила људска права.“, додаје Живковић.

Последних година се много радило на томе да физичке баријере буду уклоњене, како би се особе са инвалидитетом лакше кретале.Тако сада, већина установа има прилазне рампе, обезбеђен је већи број паркинг места, титлују се садржаји са тв и има доста гестовних преводилаца, постоје аутобуси са платформама, каже Живковић и напомиње да се још увек не поштује запошљавање особа са инвалидитетом како је то законом предвиђено.

„ Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Преко милијарду људи, или приближно 15 одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета. Овај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и икљученост из друштва“ , рекла је Јелена Жарић Ковачевић координатор Савета за популацију, бригу о деци и социјална питања .