Вести

Трибина поводом Светског дана борбе против рака дојке

У Србији сваке године око 4.600 жена оболи од рака дојке, а око 1.600 изгуби битку са овом болешћу и ово нису ни мало охрабрујући подаци, чуло се на трибини коју је, подом 24. октобра - Светског дана борбе против рака дојке, организовао Савет за здравство Градског одбора СНС у Нишу. Циљ трибине је подизање свести жена о значају превентивних прегледа и самопрегледа дојки, који су кључ раног откривања рака, рекао је предавач на трибини доц др Александар Караниколић.

„Рак дојке не значи уједно и смрт. Уколико се рак дојки открије на време у 90 посто случајева је излечив, истакао је др Караниколић и напоменуо да се у нашој земљи у великом броју случајева рак дојки открије у одмаклој фази, где је проценат излечења знатно мањи. Желећи да укажу на то колико је превенција ове болести важна, Министарство здравља је пре некoлико година увело скрининг програм за рано откривање рака дојке, па је нашим суграђанкама омогућен радиолошки преглед који омогућава откривање болести у најранијој фази, када још увек није клинички манифестован“, нагласио је Караникоћ и додао да је у овој фази откривања болести проценат излечења највећи.

Слоган овогодишње светске кампање је "Дан за своје здравље" који промовише све превентивне активности у циљу раног откривања рака дојке, рекла је председница Савета за здравство др Љубица Мрдаковић Тодоровић и истакла да овакве трибине имају за циљ подизање нивоа здравствене културе.