Вести

Tрибина поводом Светског дана срца

Поводом 29. септембра, Светског дана срца, Савет за здравство ГО СНС Ниш организовао је трибину, на којој је говорио градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, у својству председника Удружења кардиолога Србије. Присутни у сали Скупштине града имали су прилику да чују забрињавајуће податке о здравственом стању наше нације, али и корисне савете како превенцијом смањити опасности и ризик од кардиоваскуларних болести.

„У Србији сваког дана 47 особа доживи срчани удар, а чак трећина га не преживи. По стопи смртности од инфаркта миокарда наша нација је међу првима у Европи, а од болести срца од Срба умиру више једино Украјинци и Руси. То је поражавајућа чињеница, али је у протеклих пар година у нашој земљи, као и у Нишу, учињено заиста много да би се та статистика побољшала“ - рекао је први човек Удружења кардиолога Србије.

Перишић је нагласио да би у заустављању неповољног тренда кардиоваскуларних болести највећи значај требало да има примарна превенција и подсетио да су пушење, повишен крвни притисак и висок ниво свих масноћа у крвним судовима и даље главни фактори ризика, а да на опасност од срчаног удара утичу и слаба физичка активност, стрес али и године старости.

“Четири од пет смртних исхода од инфаркта срца и можданог удара могу да се спрече променом стила живота. Ипак, они који би највише морали да поведу рачуна о свом срцу су они који су преживели инфаркт, јер је првих годину дана најризичнији период од понављања срчаног удара", упозорава Перишић.