Вести

Трибина "Спречавање сексуалног насиља над децом"

Савет за популацију, бригу о деци и социјална питања Градског одбора СНС Ниш и Градског одбора Врање одржали су заједничку трибину поводом доношења прве Националне стратегије у образовању која се односи на спречавање сексуалног насиља над децом. Јелена Жарић Ковачевић, координатор овог Савета за Ниш рекла је да је недавно у Скупштини Србије представљена прва Национална стратегија овог типа и да ранијих година није било довољно истраживања, па самим тим ни елемената за израду стратегије.

„Град Ниш је један од првих градова потписника пакта ONE in FIVE који се односи на спречавање сексуалног насиља над децом. На основу истраживања која су рађена испитивањем преко 2.000 деце настојало се да се нађу превентивне мере које ће спречити овај вид насиља, као и казне за починиоце. Овом трибином желели смо да скренемо пажњу да људи, а најпре радници васпитних установа, родитељи, старатељи схвате да је сексуално насиље над децом и те како присутно и да сви морамо да се заложимо како би се оно смањило“, рекла је Жарић Ковачевић.

Ненад Милојевић, председник Савета за популацију, бригу о деци и социјална питања Градског одбора СНС Врање рекао је да ће слична трибина бити организована и у Врању и да је договорена уска сарадња са Саветом из Ниша, али и осталим градовима те да ће у наредном периоду бити доста заједничких акција.