Вести

Унапређење регионалног и одрживог развоја

Савет за привреду ГрО СНС Ниш организовао је трибину „Унапређење регионалног и одрживог развоја Србије“ на којој је др Александра Томић, члан Председништва Српске напредне странке и народни посланик, присутне упознала са значајем регионалног развоја, новим законском одредбама и говорила о томе шта је потребно мењати зарад бржег и бољег привредног развоја.

„ На југу Србије постоје велики потенцијали, не само у Нишу,већ и у Пироту, Врању, Куршумлији , Лесковцу и оно што ће држава од следеће године урадити јесте отварање могућности да и домаћи инвеститори, не само страни, уложе свој капитал у одређене пројекте и буду стимулисани од стране државе“, рекла је Томић.

Она је објаснила како ће новим законом који се односи на пољопривреду бити уређена могућност да мали произвођачи закупе од државе земљиште које ће обрађивати. Други део трибине био је посвећен новом Закону о привредним коморама.

„ Ова тема интерпретирана је на потпуно погрешан начин у смислу локалног економског развоја. Она суштински представња потпуну децентрализацију и оживљавање привредних активности , где нећемо више имати 16 регионалних Привредних комора, већ 29. Управњање ће бити суштински интегрисано, с тим што ћемо имати и могућност пласмана у иностранству и то је урађено по моделу развијених економија попут Аустрије и Немачке“.

Овом трибином заиста желимо да све упознамо са тим колико је регионални развој битан и како ће утицати на градове, поготово југ Србије. Прилив страних директних инвестиција много зависи и од нас самих и наших локалних самоуправа, колико су суштински способни да створе амбијент повољан за инвеститоре, рекла је Томић.